Witam serdecznie wszystkich wytwórców wina.Dziś 13.10.2012 nastawiłam już po raz drugi wino z winogrona.W tamtym roku po raz pierwszy,było przepyszne,ale mało bo z 5kg winogron,ale o miesiąc wcześniej,jakoś nie chciały dobrze dojrzewać,i nawet teraz rozdrabniałam z zielonymi,ciekawe czy nie będzie za kwaśne.Dałam ponad 10kg winogron ciemnych 8l. wody 5 kg cukru dla pewności torebkę drożdży FERMIVIN.Poczekam te 6 tyg.napiszę co z tego wyszło.W tamtym roku nie przelewałam do butelek bo cały czas bulgotało,troszkę się bałam że zaczną same się z hukiem otwierać.Mała reszta pozostała w baniaczku stracił na pięknym kolorze,natomiast w tej chwili mam jeszcze odlaną butelkę i.... mocne jak diabli,czyli,warto przetrzymać nawet rok i 100g tego winka ma skutek dość mocny.Pozdrawiam i życzę wszystkim udanych płynów
|