Wino

<12345678>

Ewa
2011-07-01 15:59:29
Witam, mam w planie zrobić po raz pierwszy wino z wiśni i chcę zapytać czy zamiast wsypywć owoce do gąsiora mogłabym przepuścić je przez sokowirówkę i wlać tylko sam sok i do tego dodac pozostałe składniki?

2011-04-25 19:18:29
Thomas, no cóż żadko kto zagląda. Wyszło Ci te wino które tak intensywnie pracowało? :)

2011-04-07 15:22:38
bylo by fajnie jak by ktos tu zagladal czasami

2011-02-11 13:29:08
Witam mam pytanko. Nastawilem swoj pierwszy balonik 5L. z czrnych winogron wedlug przepisu , co mnie zdziwilo ze zaczol bardzo intesywnie pracowac i juz po godzinie od dodania matki bomblowal ze szok dodam ze w pomieszczeniu temperatura wynosi 20,3 do 23,8 stopni C.
Druga sprawa winko pracuje juz od tygodnia pod korkiem , zaoobserwowalem bialy osad na dnie .
Czy to normalne ? Czy musze cos zrobic?

2010-12-19 13:00:50
Gorącym syropem to się nie powinno zalewać ;) Pan Tomek prosto pisał, że schłodzony do temperatury pokojowej :))

Co do tego wina ryżowego, ja robiłem bez przypraw korzennych, również wychodzi wyśmienicie. I 40 g tej gałki to na pewno za dużo, może to "literówka" i miało być 4 gramy? :D

2010-11-29 16:59:29
Już moje drugie wino z tej strony pierwsze z ryżu wyszło świetnie a teraz z winogron dzisiaj pierwszy raz zlewam :) troszke popróbuje :) Dzięki i pozdrawiam

2010-11-15 19:39:46
suuuuuper stronka napisana dla każdego. wszystko jest czytelne pozdrowienia dla wszystkich:)

2010-11-15 18:56:56
mineło 4tyg od wstwienia wina z winogron, praca winka ustała wiec dosłodziłem 1 kg cukru
. Co mamteraz zrobić ?

2010-10-26 11:32:05
wlasnie zalalem wino dosc goracym syropem i nie iwem czy bedzie fermentacja czy nie dodac drozdzy winnych
prosze o podpowiedz

2010-10-25 22:03:45
Chciałem również dodać, że na koniec gdy wino przestanie już fermentować dodałem klarowinu firmy "Biowin", potem należy około 3-4 razy zlać wino z nad osadu. Winko ma dużo przyjemniejszy kolor niż wcześniej.

2010-10-25 22:00:35
Udało mi się odratować wino z ryżu dodając około pół paczki kwasku cytrynowego na cały nastaw. Zalecam jednak zmniejszyć ilość gałki, wtedy na pewno wino wyjdzie świetne. Czuć trochę jeszcze gorycz, ale wino jest teraz "do wypicia". Pozdrawiam

2010-10-24 20:14:11
Nie próbowałem robić z przyprawami. Bez smakuje wysmienicie!

2010-10-17 16:18:22
Wino z ryżu z tego przepisu - porażka. 40g gałki muszkatołowej. Myślę, że to przez to. Jest tak gorzkie, że nie da się wypić. Nie polecam!

2010-10-15 00:20:04
właśnie dzisiaj nastawiłem pierwszego baniaka (34l) dałem 15kg ciemnych winogron,6,5kg cukru,10l wody.Jutro chce nastawić jeszcze dwa mniejsze bo winogron w tym roku duzo na moim plocie...

2010-10-14 16:11:45
Czy ktoś odpowiada na te posty ?

Drogi uЕјytkowniku!

W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.

PamiД™taj, Ејe dbamy o TwojД… prywatnoЕ›Д‡. Nie zwiД™kszamy zakresu naszych uprawnieЕ„ bez Twojej zgody. Zadbamy rГіwnieЕј o bezpieczeЕ„stwo Twoich danych. WyraЕјonД… zgodД™ moЕјesz cofnД…Д‡ w kaЕјdej chwili.

 Tak, zgadzam siД™ na nadanie mi "cookie" i korzystanie z danych przez Administratora Serwisu i jego partnerГіw w celu dopasowania treЕ›ci do moich potrzeb. PrzeczytaЕ‚em(am) PolitykД™ prywatnoЕ›ci. Rozumiem jД… i akceptujД™.

 Tak, zgadzam siД™ na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora Serwisu i jego partnerГіw w celu personalizowania wyЕ›wietlanych mi reklam i dostosowania do mnie prezentowanych treЕ›ci marketingowych. PrzeczytaЕ‚em(am) PolitykД™ prywatnoЕ›ci. Rozumiem jД… i akceptujД™.

Wyrażenie powyższych zgód jest dobrowolne i możesz je w dowolnym momencie wycofać poprzez opcję: "Twoje zgody", dostępnej w prawym, dolnym rogu strony lub poprzez usunięcie "cookies" w swojej przeglądarce dla powyżej strony, z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.