Wino

<12345678>

2010-10-13 12:45:04
Super stronka! NA razie gromadze materiały (praktyczne jak i teoretyczne) i biore sie do roboty.

Dzieki i pozdrowionka,
Remik.

2010-09-29 19:12:39
Witaj
W zeszłą niedzielę tj 26 września zebrałem ok 8,5 kg czerwonego winogrona. Dokładnie je rozgniotłem wrzuciłem do gąsiora zalałem 7 litrami ostudzonej przegotowanej wody z cukrem (dodałem więcej cukru niż zalecałeś bo lubię słodkie wina).
Całość zostawiłem w ciemnej łazience. Mijają już 3 dni a w gąsiora sporadycznie wydobywa się bulgotanie. Nie zaczęła się jakaś mega fermentacja. Dlatego dziś dodałem drożdże czy to pomoże aby ten proces fermentacji rozruszał się? Czy wino nie będzie śmierdziało drożdżami? Gąsior ma 34L jest zapełniony praktycznie w połowie. Doradź mi co dalej?
Pozdrawiam
Paweł

2010-06-24 12:36:36
Podzielam poglądy że świetna strona! Dodałbym jeszcze ''dział '' p.t.Uwagi praktyczne .... w którym można by podać wiele inf. np. jak sprawdzić kiedy zakończona fermentacja,jak w warunkach domowych /bloki/ leżakować wino,jak długo przechowywać,czy butelki plastikowe z nakrętkami są dopuszczalne....i.t.d. B.fajna podpowiedź z lejkiem z plastikowej uciętej butelki bo tradycyjne lejki mają zbyt wąskie otwory i trudno wkładać pogniecione owoce. Serdecznie gratuluję i pozdrawiam !!!

2010-06-13 17:14:55
czy zmiesci mi sie taka ilosc wina do 20 l butli? 18,4kg wisni 4,2cukru 7,6 l wody drożdże i pożywka.nieh ktos tu odpisze

2010-06-13 17:07:41
ja zaczynam kariere winiarska ale do sprzetu winiarskiego dostalem ulotke na 20 wina z wisni daje sie tam 18kg wisni a wedlug przepisu z waszej stronki wyhodzi ponad 11kg dlaczego jest az taka ruznica wagi? Odpiszcie prosze.

2010-06-07 17:41:52
Świetna stronka. Bardzo dobrze opisane i proszę o więcej przepisów

2010-06-06 23:17:51
Tomku dziękujemy za tą fantastyczną stronę,
A kiedy zamieścisz więcej przepisów?

2010-04-03 17:39:40
czy produkcja wina jest zgodna z prawem i nie trzeba obawiać sie jakichś konsekwencji czy raczej jest to proces nielegalny jak pedzenie bimbru.
strona bardzo fajna ciesze sie ze wkońcu bede miał jakiś przepis bo do tej pory robiłem intuicyjnie

2010-03-29 16:49:00
Czy robiłeś wino z kompotów 15-sto letnich.? Bo takie mam kompoty i chce je użyć do wyrobu wina.

adi
2010-01-25 17:56:44
Proszę pisać na mój e-mail

adi
2010-01-25 17:54:40
Witam, mam takie pytanie, mam gotowe wino własnej roboty i chciałem się dowiedzieć czy te wino można trzymać w butelce ze zakrętką?
A jeśli można to jak długo jest to wskazane przechowywać w tej butelce?
Z góry dziękuje.
P.S.
Proszę o odpowiesz.

2009-11-01 23:22:56
zobłem wino z winogron wyszło super! nie dałem drożdży ruszyło po trzech dniach,po sześcu tygodniach odcedziłem owoce i dolałem troszkę sirytusu,postawiłem do klarowania, po tygodiu zrobiłem odciąg ,wspaniałe winko wyszło! nie dawajcie drożdzy,ruszy po 3,4 dniach samo tylko tmperetura musi byś ok. 20 st.

2009-10-22 15:24:15
Witam mam takie pytanko do znawców ;). Czy się nic z winem nie stanie, jeśli po fazie pierwszej fermentacje od razu je zleje do butelek? I jakie butelki są lepsze do trzymania wina? Z korkiem czy z zakrętką?

2009-10-17 15:24:14
Witam.Fajna stronka jak prosto zrobić wino.Mam takie pytanie:wino pracuje 5tygodni,bulgotanie jest baardzo wolne,potrzymam jeszcze z tydzień,ale co z owocami winogron-czy one mają opaść,a jeśli tak to kiedy?,czy zlewać z pod winogron?

2009-10-14 08:42:28
świetna strona