Jak ocenić jakość kawy ziarnistej?
Twoje osobiste odczucia na pewno są ważne, więc tak czy siak powinieneś brać je pod uwagę. Nierzadko to właśnie pierwsze wrażenie może ci najwięcej powiedzieć o jakości i smaku samej kawy. W przypadku kawy, tak jak i w przypadku każdego innego produktu spożywczego, trzeba czytać etykiety. Zobacz, co ma ci do powiedzenia sam producent. Dokładnie przeczytaj cały opis produktu, który powinieneś znaleźć z tyłu jego opakowania. To właśnie z tego miejsca zdobędziesz najwięcej praktycznych informacji. Na tej podstawie będziesz w stanie ustalić prawdopodobną jakość ziaren.
Pierwszą informacją, z którą na pewno się spotkasz, będzie ta dotycząca regionu pochodzenia ziaren. Niektórzy producenci idą jeszcze dalej i wskazują nawet na to, z jakiej konkretne plantacji pochodzi konkretna kawa. Jest to dla ciebie ważna informacja. O ile oczywiście posiadasz przynajmniej podstawową wiedzę na temat uprawy ziaren kawowca. Za najlepsze w smaku uchodzą kawy pochodzące z Ameryki Południowej oraz Afryki. Czasami ziarna ściąga się do Polski także z Azji, jednak one nie będą wszystkim pasować, bo charakteryzują się cięższym i mocniejszym smakiem.
Nie da się natomiast jednoznacznie powiedzieć, jaką datę palenia powinna mieć dobra kawa ziarnista. To już zależy od twoich preferencji. Mimo wszystko datę palenia też powinieneś sprawdzić, bo pokazuje ona, jak długi żywot wiedzie konkretna kawa. Wybieraj raczej te świeższe. Kawy, które przez bardzo długi czas leżakują na półkach, zwykle tracą pewne swoje walory smakowe.