« 1 2 3 4 5 ... 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 ... 45 46 47 48 49 »
Nick:PRZEMO Dodano:2005-06-05 17:11:32 Wpis:ta że eminem sie odezwal,no ladnie kiedy z tej wsi margoninskiej przyjedziesz do poznania??spizgusie
Nick:MUMIN Dodano:2005-06-04 11:46:59 Wpis:Tak! Jestesmy bardzo zadowoleni po balu. Ci prawda spedzilismy na "pobalowej imprezie" zdecydowanie mniejsza czasc wieczoru/nocy ale bylo super!

Co do koszulek MlEcHe! to szczerze powiedziawszy nie wiem czy caly czas mamy czlowieka w tej branzy... :/ Ale sie dowiemy i napiszemy.
Faktycznie - koszulki przydalyby sie
Nick:celka Dodano:2005-06-04 10:38:50 Wpis:"Paweł Skrzypczak - Dystrybucja naklejek oraz koszulek MlEcHe!"

ja chce taka koszulke zobaczyc i dostac(no dobra kupic)
Nick:celka Dodano:2005-06-04 10:35:55 Wpis:czyli generalnie widze zadowolonie po moim balu si?
Nick:MUMIN Dodano:2005-06-03 23:56:18 Wpis:osz w morde... no ale co sie dziwisz? widzisz po texcie w jakim stanie bylem - agonia stary. poza tym jak sie juz wpisujesz to napisalbys cos innego poza czepianiem sie do bledow...
Nick:Stasiu Dodano:2005-06-03 23:34:34 Wpis:"sęsowny" )) to ładne jest
Nick:MUMIN Dodano:2005-06-03 12:30:25 Wpis:Ty nie wiesz co to za ból - ja umieram za życia, moja egzystencja przsemienila sie w droge cierpinnicza, męczeńską! Nie ma znaczenia miejsce, chcę spać! Oczy palą mnie żywym ogniem, żołądek domaga się czegoś nieokreślonego a jama ustna odmawia. Martwe mięśnie twarzy powodują dyskomfort psychiczny wywołany brakiem solidarności ze strony otoczenia. Zmysły węchu i smaku odmawiają posłuszeństwa - nie chcą działać. Każdy wyspany i trzeźwy wydaje się byś wrogiem który nie rozumie Twojego (mojego) fatalnego położenia. Jedynym sęsownym wynalazkiem wydaje się być wielki baniak z wodą która jest schładzana.... więc nigdy mi nie mow ze to jest piękny ból!!

jaki egzamin mialas? z czego? jak poszlo?
Nick:Mastigophora Dodano:2005-06-03 11:29:40 Wpis:Mumin, takiego bolu to nalezy zazdroscic
mnie wszystko boli od ilosci pochlonietych pytan testowych...masakra...
Nick:MUMIN Dodano:2005-06-03 10:24:59 Wpis:Oj.... wczraj bylo ciezko...oj ciezko bylo (zreszta dzisiaj tez jeszcze). ilosci trunkow ktore pochlonal moj organizm wydaja sie byc niezliczone... Czuje sie umieral, jest masakrycznie zle... Mamo! jest mi zle! pomocy!!!
Nick:---- Dodano:2005-06-03 00:41:53 Wpis:No no no... nie wiem czy mnie pamiętacie... taki mały, niepokorny, nieśmiały, zwany w tych okolicach Emiś chłopak... Jakby nie patrzeć to pamiętać to mnie mogą jedynie Stach, Przem itd. Ale co jak co to ja wam powiem MlEcHe! Tak sie musiałem odezwać żebyście sobie mnie przypomnieli i powspominali stareee... dobreee... czasy. To 3mta sie. Jeszcze tu wróce
Nick:Mastigophora Dodano:2005-06-02 18:53:27 Wpis:czekam na studenckie imprezki ;D
Nick:Mastigophora Dodano:2005-06-02 18:53:05 Wpis:na wlasny bal z checia poszlam, ale na kogos?jakos to mi sie nie widzi...
Nick:MUMIN Dodano:2005-06-02 16:19:17 Wpis:A co jesli nas wpuszcza i wpadniemy?
pomyslimy
Nick:celka Dodano:2005-06-02 14:38:50 Wpis:do wszystkich czworkowiczow

dzisiaj jest bal maturaly w polonezie, wpadajcie moze was wspuszcza
Nick:PRZEMO Dodano:2005-06-01 00:25:55 Wpis:NOWY TEKST-"TA ŻE WISZ" TZN- TAK WIĘC WIESZ
Nick:Mastigophora Dodano:2005-05-29 22:22:12 Wpis:hmmm moze na cos znowu wpadne
to akurat znalazlam szukajac czegos na cholerny egzamin z chemii
Nick:MUMIN Dodano:2005-05-29 21:51:19 Wpis:powiem tylko łał..... Podoba mnie się to!
Ale i tak piwo pozostanie piwem... (zreszta nie ma innego wyjścia)
Nick:Mastigophora Dodano:2005-05-29 21:25:20 Wpis:zamiast opalac swoje blade dupska, zajmijcie sie czyms pozytecznym:

Bimber to nielegalnie pędzona wódka [wodny roztwór etanolu - C2H5OH]. Istotą metody otrzymywania alkoholu etylowego jest proces fermentacji alkoholowej, czyli przemiany glukozy w etanol zachodzący w T=34-37oC pod wpływem zymazy zawartej w drożdżach. Obrazuje go równanie:
C6H12O6 2 C2H5OH + 2 CO2

Pędzenie bimbru
Można wyróżnić dwie fazy pędzenia bimbru. Pierwsza polega na sporządzeniu zacieru, a druga - na jego destylacji. Wszystko zostanie szczegółowo omówione w dalszej części artykułu.

Należy pamiętać jednak o niebezpieczeństwach związanych z bimbrem. Jak wspomniałem na wstępie, doświadczenie polegające na otrzymywaniu alkoholu etylowego jest w Polsce nielegalne. W domu nigdy nie uda się uzyskać dobrej jakości wódki, ze względu na ograniczone możliwości destylacji. Źle przedestylowany zacier zawiera m.in. silnie trujący metanol, którego dawka śmiertelna wynosi zaledwie 10 g, a mniejsza ilość powoduje ślepotę [obrazek]. Etanol jest łatwo palny - nie poleca się przeprowadzania destylacji w małych, zamkniętych pomieszczeniach. Ponadto zapraszam do lektury artykułu o szkodliwym działaniu etanolu na organizm człowieka...

Zacier
Składniki:

cukier (sacharoza) - 1 kg
woda - 4 l
drożdże - 10 dkg
Z jednego kilograma cukru użytego do sporządzenia zacieru można uzyskać maksymalnie ok. 0,5 l czystego spirytusu. Proporcję składników można zapamiętać, kojarząc ją z datą bitwy pod Grunwaldem - 1410r. (1 kg - 4 l - 10 dkg) Złośliwi twierdzą, że bitwa została stoczona właśnie dla upamiętnienia powyższej proporcji...

Cukier rozpuszczamy w wodzie, a następnie dodajemy drożdże. Mogą być zwykłe - piekarskie bądź winiarskie. Drożdże winne trzeba rozmnażać wcześniej jednak są one odporne na wyższe stężenia etanolu. Mówi się, że drożdże piekarskie są przyczyną nieprzyjemnego posmaku alkoholu. Zacier umieszczamy w naczyniu, które zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną - do naczynia nie może dostawać się powietrze, natomiast konieczne jest usuwanie z niego ditlenku węgla. Naczynie zostawiamy na pewien czas, żeby zacier przefermentował. Trwa to ok. 3 - 4 tygodni. Proces destylacji powinno się zacząć dopiero w momencie, gdy ustaje odgłos bulgotania. Oznacza to, że drożdże zatruły się powstającym etanolem i fermentacja nie będzie już zachodziła. Dekantujemy zacier i przystępujemy do destylacji...

Destylacja
Destylacja polega na podgrzewaniu zacieru. Etanol wrze w temperaturze 60oC więc należy zbierać wydzielające się w tej temperaturze opary i skraplać je do osobnego naczynia. Destylat powinno się przedestylować ponownie, dla uzyskania większej czystości.

Prosta aparatura destylacyjna składa się z naczynia, w którym ogrzewany jest zacier, chłodnicy - urządzenia, w którym skraplają się pary oraz odbieralnika. Chłodnica ma trzy rurki. Przez jedną przepływa woda zimna, a z drugiej wypływa bardziej nagrzana. Przez środkową rurkę przepuszczane są pary skraplające się na jej ściankach chłodzonych przy pomocy wody. Do naczynia z zacierem należy włożyć termometr. Gdy temperatura osiągnie 78oC należy rozpocząć zbieranie par. Gdy cały etanol oddestyluje, kończymy ogrzewanie i pozbywamy się zacieru.

W literaturze można spotkać się także z opisem tzw. metody garnkowej. Jest ona bardzo prosta, wręcz prymitywna, nie wymaga stosowania chłodnicy, jednak jest mało prawdopodobne by destylat nadawał się do picia... Przedstawia się to następująco: Garnek z zacierem stawiamy na kuchence i ogrzewamy. Na środku garnka stawiamy pusty kubek. Na garnku stawiamy blaszaną misę o zaokrąglonym dnie. W misie umieszczamy kilka kostek lodu. Parujący etanol skraplać się będzie na dnie zimnej od lodu miski, a krople zjeżdżając na środek po wypukłym dnie będą spadały do kubka.

powodzenia
Nick:Andrzej Dodano:2005-05-29 19:46:51 Wpis:Czy ktos moze wlaczyc klimatyzacje na dworze...?
Nick:Mastigophora Dodano:2005-05-29 11:42:22 Wpis:JA
« 1 2 3 4 5 ... 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 ... 45 46 47 48 49 »